Terug naar overzicht / Vorige / Volgende
Meldon Plastics
Voorgeschiedenis van deze locatie:
Meldon Plastics vanaf 1976
MELDON-PLASTICS
In 1976 kreeg het pand na 10 jaar leegstand een nieuwe bestemming.
Meldon-Plastics die uit zijn jasje groeide nam het gebouw over en benutte het voor fabricage en verdere ontwikkeling.
Meldon Plastics voor 1976
119NB Meldon Plastics
Terug naar overzicht / Vorige /Volgende
Meldon-Plastics
Nadat Melzen in 1953 met Donné uit elkaar ging hebben ze de oude huisvesting in het vroegere onderkomen van de Duitse Luchtmacht aangehouden voor hun kunststofverwerkende industrie.
In 1956 en 1959 werd de ruimte met 2 hallen uitgebreid.
Het bedrijf van Meldon Plastics in de zestiger jaren.
Links is een gedeelte va het gebouw zichtbaar, waarin de firma Melzen en Donné in 1949 als eerste bedrijf op het industrieterrein begonnen is. Dit gebouw is in 1988 gesloopt.
Geschiedenis
HET INDUSTRIETERREIN
Naast een tamelijk gunstige ligging in het centrum van de gemeente nabij een grote verkeersweg heeft de aanwezigheid van ter plaatse door de bezetter opgerichte gebouwen een rol gespeeld. Tijdens de oorlog was hier een onderdeel van de Luftwaffe ondergebracht. Het gebied bestond verder uit woeste grond zodat men hier geen cultuurgrond voor de
nieuwe bestemming behoefde op te offeren.
Het hoofdgebouw was echter niet onmiddellijk te betrekken omdat daar nog 10 gezinnen waren ondergebtacht. Dit zou wel mogelijk zijn met een bijgebouw, dat voorheen als garage gebruikt werd.
Uiteindelijk heeft de vestiging van deze puddingfabriek geen doorgang gevonden. Hierna zijn er nog enkele contacten geweest met gegadigden, die echter ook op niets zijn uitgelopen.
In 1949 heeft de gemeente wel zaken kunnen doen. ln juli heeft de firma van Melzen en Donnè uit Venlo haar belangstelling voor vestiging in Bergen kenbaar gemaakt, waarna zij heel spoedig met de gemeente tot overeenstemming is gekomen.
Het advies van het ETIL (Economisch Technologisch Instituut in Limburg) was heel positief. Bij schrijven van 4 augustus 1949 heeft dit instituut aan het gemeentebestuur o.a. medegedeeld:
”De firma van Melden en Donné staat voorzover wij weten goed aangeschreven wat haar zakelijke kwaliteiten betreft. Haar bedrijf is een kleinbedrijf en gemakkelijk te leiden. Voor uw gemeente lijkt het ons een zeer geschikt bedrijf om daarmede de industrialisatie te doen aanvangen.
Mogelijkheden voor expansie zijn voor dit bedrijf m.i.zeker aanwezig en de ligging onder Heukelom is ideaal, daar dit bedrijf niet reukeloos werkt in verband met de emaillering aan de koperdraad en derhalve een afgezonderde ligging voorlopig gewenst is.
Wat het personeel betreft zal hoofdzakelijk van mannelijke arbeidskrachten gebruik gemaakt worden, wat voor Uw gemeente o. i. beter is dan een bedrijf met vrouwelijke krachten werkende.”
{nb2012f-10-meldon-plastics)
Kunstdarmen Vaessen van 1954 tot 1966
Kunstdarmen Vaessen
Het daarnaast gelegen pand was eerst in gebruik bij meubelfabriek Peeters.
In 1954 is dit gebouw overgenomen door de kunstdarmenfabriek van N.V. Vaessen-Schoenmaker uit Deventer, oftewel Vascoflex.
Bij de aanvraag voor vestiging was bepaald dat men zich speciaal op jongeren ongeschoolde werknemers en niet op ouderen zou richten.
De fabriek draaide erg goed totdat er aantrekkelijkere werkgelegenheid kwam. In 1966 is dit bedrijf stopgezet.
Clubmeubel- en Matrassenfabriek vanaf 1950
In 1950 kwam het bedrijf van de Gebroeders Peeters Clubmeubel- en Matrassenfabriek N.V. te Baarlo naar Bergen om hier de productie te beginnen in 2 door de gemeente gebouwde hallen.
De afzet van dit bedrijf bleef echter beneden de verwachtingen. Daarom is de huurovereenkomst per 1 februari 1953 beeindigd.
122NB Vaessen Kunstdarmen