Terug naar overzicht / Vorige / Volgende
Zwembad Locatie
2aNB Zwembad
Geschiedenis Openlucht Zwembad
De rivier de Maas is bij echte zwemliefhebbers wel steeds in trek geweest maar uit een oogpunt van veiligheid heeft menigeen toch bezwaren tegen het gebruik van deze rivier als zwemwater. Dit is mede aanleiding geweest om aan het einde der vijftiger jaren een plan te maken voopr een zweminrichting met zonneweide op terreinen nabij de Siebengewaldseweg grenzend aan het Sportpark Bergen. Hiervoor is bijna 3 ha grond, plaatselijk bekend als "De Degens". in 1961 aangekocht van de parochie Bergen. Verder heeft het Ingenieursbureau van Kleef N.V. te Vught de opdracht gekregen het plan te ontwerpen. Nadat de Dienst Aanvullende Civieltechnische Werken (DACW) in 1963 had toegezegd een groot gedeelte van de kosten voor haar rekening te nemen kon het werk worden aanbesteed. De bouwwerkzaamheden zijn gegund aan de laagste inschrijver. Bouwbedrijf Gebroeders Peters uit Boxmeer, voor een bedrag sen fl. 225089,—. De technische installatie is geleverd en aangebracht door van Wijk en Boersma Waterzuivering N.V. te Ravenstein. De exploitatie van het zwembad is toevertrouwd aan een stichting, waarin de gemeente ter uitvoering van het raadsbesluit 11 december 1962 geparticipeerd heeft.
In de zomer 1964 is het zwembad in gebruik genomen. In een advies van het Adviesorgaan voor bad- en zweminrichtingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten van 4 juli 1960 is het gemiddeld aantal bezoeken, geschat op 50.000 per jaar. Dit was gebaseerd op de volgende verwachtingen:
- de zweminrichting zal dienen voor de inwoners van Bergen. Afferden en Siebengewald.
- kampeerders en bewoners van zomerbungalows, die hun vakantie in Bergen en omgeving door brengen zullen hiervan ook gebruik maken
- de zweminrichting zal worden gebruikt voor klassikale lessen aan de leerlingen van de scholen voor voortgezet onderwijs.
Bij elk buitengebeuren zijn de weersomstandigheden een belangrijke factor. Dit geldt ook voor een openlucht zweminrichting. Het gebruik ervan kan even wisselvallig zijn als het weer. Doordat het bad in 1965 een verwarmingsinstallatie heeft gekregen is de afhankelijkheid van het weer wel verminderd maar niet weggenomen. Het gebruik van het bad is behoudens pieken op zomerse dagen beneden de verwachtingen gebleven.
Toch zijn er tot het begin van de zeventiger jaren tijdens het seizoen van april tot en met september gemiddeld 60.000 bezoekers in het openluchtbad geweest. Vanaf 1972 is dit gemiddeld aantal aanzienlijk gedaald. De oorzaak hiervan is de ingebruikneming van het overdekte bad en de aanwezigheid van het dagstrand in het ontzandingsgebied 't Leuken. De laatste jaren telt het openluchtzwembad gemiddeld nog 8.000 á 9.000 bezoekers per seizoen. Vanwege de grote achteruitgang van het aantal bezoekers is enige jaren geleden besloten het badwater niet meer te verwarmen. In 1972 is de Stichting Zwembad opgeheven. De exploitatie van het bad is toen toe vertrouwd aan de N.V. Sportfondsenbad Bergen, die ook het beheer heeft over het overdekte zwembad. Volgens de huidige plannen tal het openluchtzwembad tot 1990 tijdens het zomerseizoen open blijven voor zover er geen grote kosten gemaakt moeten werden voor het onderhoud van het had. De verdere bestemming van het buitenbad met ligweide wordt bezien in het kader van het Toeristisch Overall Plan dat het gemeentebestuur heeft laten opstellen i.v.m. de Toeristische ontwikkeling van de gemeente.